Kto by nechcel vidieť, čo sa v hrnci varí a ako sa varí, keď to tak vonia a dobre vyzerá?
Pokiaľ ide o bežecké lyžovanie, chceme byť tam, kde sa to všetko rodí. Keď predávame bežky, chceme vedieť, čo predávame a to doslova. Chytili sme sa príležitosti nazrieť pod pokrievku a byť tak súčasťou pri výrobe bežky od základnej suroviny – dreva, až po samotnú bežku. Už pri vstupe do areálu firmy Kästle nás zaujali rovnomerne naukladané doštičky pripomínajúce spoločenskú hru Veža. Veže dreva nám pomohli v okamihu si utvoriť predstavu, aké množstvo lyží sa v tejto firme vyrobí.
Kým sa takýto pár bežeckých lyží dostane do predajne, je potrebná práca stoviek šikovných ľudí. Pre tím ľudí z Cyklo- Santé bolo ohromným zážitkom zúčastniť sa na výrobnom procese. Mali sme možnosť nahliadnuť nie len do srdca fabriky, ale aj do srdca samotnej bežky. Je veľmi dôležité mať poznatky o tom, z čoho je bežka zložená, konkrétne z akých vrstiev. Pravdou je, že ak sa vaša bežka skladá z viacerých vrstiev dreva, má lepšie vlastnosti. Pretekové bežky majú jadro odľahčené a na jeho výrobu sa používa tzv. voštinové jadro alebo ak chcete včelí plást. Takéto bežky sú ultraľahké no zároveň krehké.
Sami sme ostali prekvapení, akým zložitým procesom musí prejsť každá takáto lyža, či je to bežka alebo lyža na zjazdové lyžovanie.